Неоперативна блефаропластика с използване на Plasma Lift (Plasma Pen)

Неоперативна блефаропластика с използване на Plasma Lift (Plasma Pen)

2019-05-07

Какво е Plasma Pen и как работи?

Кожата на клепачите е изключително фина, силно подвижна и претърпява голяма част от стреса от ежедневно мигане. Това е причината, поради която зоната около очите е първата, която показва признаци на умора и стареене. Дори ако стареенето е неизбежно, съществуват външни фактори, които влошават или ускоряват това явление, като тютюнопушене и излагане на слънце, които са най-лошите врагове на кожата.

С течение на времето тънката кожа около очните контури развива бръчки и губи своята еластичност и твърдост. Клепачите стават тежки, прогресивно пропадащи, в долните клепачи се появяват мастни джобове, а линиите на изразяване (динамични бръчки) стават видими, особено на външните ъгли на очите. Целта на блефаропластиката е да се елиминират или намалят тези несъвършенства, за да направят очите по-спокойни и по-млади.

Много практикуващи все още използват конвенционалния скалпел или лазерен скалпел, за да коригират стареещите клепачи. Развитието на неинвазивни  нехирургични техники, включително медицинска блефаропластика - отварят възможността за нови козметични процедури.

Сега са предлагат иновативни медицински устройства, използващи плазмена технология, като алтернатива на операцията. Плазмата е газ, който е йонизиран от електрически заряди. Тази енергия се разсейва като топлина в целевите клетки, за да се затегне кожата на клепача, като се предпазват околните тъкани.

Както лекарите, така и пациентите, които търсят по-малко инвазивни средства за подмладяване на външния вид на окото, все повече се интересуват от използването на плазмата, тъй като тя предлага многобройни ползи. Това е амбулаторна интервенция, без контакт с кожата, без разрез, обикновено свързана с локална анестезия и с кратко време за възстановяване (средно 5-10 дни). Освен това тя не носи никакъв риск от уплаха и притеснение.През 2016та година във Франция е създадено най-новото поколение плазмено устройство,осигуряващо лифтинг ефект PLM(Plasma Lift Medical) или по-познато в България Plasma Pen.

Plasma Pen е безопасно устройство осигуряващо постоянен ток с високо напрежение и има апликатор(накрайник) с активен електрод,който се поставя близо до кожата(не в пряк контакт с нея) при което се образува искра и под формата на ултрафина точка се извършва термичен ефект върху кожата.Всеки „изстрел“ на искра  локално увеличава електрическото напрежение на клетъчната мембрана, която след това се стяга. Зоната за третиране се затяга чрез последователни микроударни въздействия и изтрива малките бръчки.

Plasma Pen е следващото поколение технология за стягане и стимулиране производството на колаген. Тя дава възможност на кожата да произвежда значително количество колаген, особено в областите, в които преди не можеше да се предложи ефективно хирургично лечение.

Кои области могат да бъдат третирани с Plasma Pen?

Plasma Pen  може да се използва върху всяка част от кожата,но е особено подходящ за “повдигане“ на горния клепач (нехирургична горна блефаропластика), намаляване на увисването и стягане на областта около очите. Други области, които могат да се използват, включват намаляване на фините линии и бръчки на лицето или тялото, като линии на пушач, линии на лицето, област на пъпа,стрии,бедра и деколте. Може да се използва и за корекция на белези (включително белези от акне), отпуснатост на кожата, хиперпигментация, отстраняване на кожни несъвършенства.

Протокол на процедурата 
1.Дистанция от върха на активния електрод до кожата1-2мм
2.Минимум брой процедури1
3.Продължителност на процедурата20-90мин
4.Препоръчителна степен за работаМаксимум
5.Какво е усещането при клиентитеПриятно затопляне,без болка
6.Интервал между две процедури1

Неоперативната блефаропластика е ефикасна и безопасна алтернатива на операцията, която предлага дълготрайни резултати, но не спира физиологичните промени, които настъпват в стареещата кожа. Неговите показания остават ограничени до пациенти с леки до умерени бръчки и отпуснатост на кожата на клепачите. От тези окуражаващи резултати, които доказват реалния потенциал на това устройство с най-новите плазмени технологии, ще продължим да оценяваме по-голям брой пациенти.

Може да се даде заключение че, нехирургичната блефаропластика използвайки технологията на Plasma Pen  осигурява на пациентите предимно положителни и задоволителни резултати след една сесия като в повечето случаи при необходимост може да се приложат втора или трета сесия.