Има ли ефект термажа? Дерматолозите обясняват фактите! Първа част

Има ли ефект термажа? Дерматолозите обясняват фактите! Първа част

2017-08-15

Повечето от нас вече са чували за термажа. Той е получил одобрение от FDA за лечение на бръчки около очите през 2002 г., бръчки на лицето през 2004 г. и всички разпуснати зони и целулит по тялото през 2005 г. Но действа ли? Как работи? И какво да очаквате? Тук ще отговорим на всички тези въпроси 

Термажът наистина работи! Технически казано, термажът използва монополярна радиочестотна енергия, за да доставя електрически ток, който генерира топлина чрез присъщото електрическо съпротивление на дермалната и подкожната тъкан. Момент... какво?! За да опростим физиката на процеса, термажът насочва електрически ток към кожата. Тази електрическа енергия се среща с клетките в тези области. Тяхното съпротивление преобразува радиочестотната (RF) енергия в топлинна енергия. (За да разберете по-нататък, прочетете  електромагнитната енергия и закона на Ом.) Тази топлина денатурира колагена в долните слоеве на кожата, причинявайки две неща: 

В краткосрочен план: нагретият колаген разгражда водородните връзки във веригата му, което води до скъсяване и удебеляване на структурата му. Така че веднага след процедурата и няколко седмици след това, това съкращаване ще доведе до видим стягащ ефект. Помислете как изглеждат яйцата, когато ги бъркате: колагенът, като яйцата, е протеин, който се влияе драстично от топлината. Въпреки това, тъй като тялото ви изчиства повредения колаген, този първоначален ефект не трае дълго. 

В дългосрочен план: Денатуриращият колаген сигнализира за кожните фибробласти да произвеждат нов, здрав колаген, което води до стягане, наблюдавано след няколко месеца от процедурата. Също така топлината стимулира кръвния поток, което води до увеличаване на метаболизма на мастния слой. Колагенът се променя лесно, точно както правят яйцата. Когато се изложи на топлина, както при термажа, старият колаген става много по-малък и по-дебел и следователно ще напусне тялото. Това също така ще доведе до появата на нов колаген. 

Температурната радиочестота е монополярна, за разлика от биполярната, което означава, че токът преминава от наконечника в тялото, но не се връща към накрайника и по този начин се нуждае от заземяващ електрод, наречен "връщаща подложка", поставен на друго място върху тялото. От друга страна, биполярната радиочестота се движи от единият полюс на ръката до другият. Предимството на монополярната радиочестота е, че тя прониква по-дълбоко от биполярната радиочестота и е в състояние да достигне до най-дълбокия слой на кожата. Термажът не е аблативен, което означава, че неговите ефекти се проявяват под кожата, оставяйки повърхността на кожата непокътната. Всеки импулс се придружава от охлаждане преди, по време и след подаване на импулса. Това предотвратява увреждането на кожата. 

Термажен накрайник Колко е горещо? 

Кожна повърхност: поддържа се около 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт). По-дълбока тъкан: денатурацията на колагена е между 65 - 75 градуса по Целзий (149 до 167 градуса по Фаренхайт). Процедурата След като дерматолозите декларират, че сте подходящ кандидат за процедурата и получите съгласие, се случва следното: 

Изваждат се снимки от района, който трябва да бъде третиран преди и след сравнението. 

Всички метални бижута в обработваната площ трябва да бъдат премахнати. 

Подложката за връщане се поставя на гърба. - Обработваната площ се почиства старателно с алкохол, за да не останат грим, кремове или мръсотия. Това е, за да се предотврати каквато и да било намеса в предаването на радиочестотата. 

Докато кожата все още е влажна от алкохола, се нанася временна мрежа. Тя е предварително начертана върху лист, а лекарят прилага листа върху кожата, използвайки парче памук, напоен с алкохол, за да я изгладят и когато се отстранява, решетката се прехвърля върху кожата ви. Мрежата, предоставена от Tермажа, е единствената, която трябва да се използва, тъй като тя е специално формулирана така, че да не пречи на радиочестотата. Тя има кръгове и квадрати и е полезна като ръководство, така че лекарят да не припокрива импулсите. 

Ако клепачите трябва да бъдат третирани, специален пластмасов щит, осигурен от Термажа, се поставя в окото, като леща ,предварително. - Специалистът прави тестов импулс и ви пита дали топлината е приемлива или не на скала от 0 до 4, като целта е 2 до 3 (болезнена, но поносима). Той може да настрои машината според това. След това той започва процедурата, като използва решетката като ръководство. Свързващият флуид постоянно се прилага отново, за да се подобри предаването на радиочестотата. 

Има предварително определен брой импулси, в зависимост от върха за еднократна употреба и специалистът работи като разпределя тези импулси равномерно в областта, която се лекува, използвайки различни техники, и след това той се концентрира върху областите, които мисли, че се нуждаят от повече внимание.  Термажът на лицето  има 600-900 импулса,  а термажът на тялото има 900-1200 импулса. 

Една сесия продължава между 45 и 120 минути, в зависимост от лекуваната област. Различните области могат да бъдат разпределени в отделни дни. - Всеки импулс се придружава от охлаждане, но най-вече ще почувствате усещане за пробиване. Това ще бъде по-изразено в окосмените области. Има и топлина, която трябва да бъде малко болезнена, но все пак поносима. - Няма упойка, тъй като лекарят ще иска постоянна обратна връзка с вас за нивото на топлина. Също така, упойката в лекуваната област може да промени топлоустойчивостта на тъканта, което прави отоплението непредсказуемо.

След термажът решетката и кожата се почистват с алкохол.  Крайният резултат Веднага след процедурата има видимо затягане и оток. Това е необходима крайна точка и нейното присъствие показва, че нивото на лечение е задоволително и че е по-вероятно да бъдат постигнати резултати. Има и преходна еритема и оток , които ще изчезнат до следващия ден. Подобрението продължава 6 месеца след термажът. В зависимост от обработваната площ, резултатите включват: 

  • Подобрен тен.
  • По-здрава, по-контурна кожа.
  • Корекция на качулката на клепачите.
  • Корекция на бръчките около очите.
  • Подобрена слабост на челюстта и шията.
  • Подобрени назолабиални гънки.
  • Подобрени белези от акне.
  • Затягане на кожата на корема, ръцете, бедрата и бедрата.
  • Намален целулит.