Криотерапия при петна по лицето

Криотерапия при петна по лицето

2017-11-30

Можем да се съгласим с факта, че красотата не е скрита дълбоко под кожата. За това, ние сме склонни постоянно да търсим неща, които могат да ни накарат да изглеждаме по-добре и да се чувстваме по-добре. Изчезнаха дните, когато разчитахме единствено на добрата грижа за кожата и грима, за да подобрим външния си вид. За щастие, процедурите, особено тези, отнасящи се до кожата, са извървели дълъг път и са напреднали заедно с днешната епоха, в която технологията непрекъснато прави скокове . Една от тези процедури е криотерапията, за която ще говорим по-нататък. Кожата е една от най-видимите части на тялото ни и като остаряваме, се случват безброй промени с нея. Тя губи тази еластичност, тази естествена светлина, и ние получаваме бръчки  други несъвършенства на повърхността и. Въпреки че някои имат по -голям късмет от други, това са само няколко от начините на телата ни за посочване на времето. Друг от тези начини са не толкова фините показатели, на които ще обърнем внимание - петната по лицето.

Петна на лицето

Възрастните петна, понякога наричани слънчеви петна или черни петна, са обезцветявания на кожата, които обикновено изглеждат плоски и овални, и могат да бъдат кафяви, сиви или черни. Обикновено те могат да бъдат намерени в участъци от кожата, които са най-изложени на слънце, например на ръцете, раменете, челото и лицето ви. Те са резултат от излишната продукция на меланин или пигмент на кожата. Според уеб страницата на Майо клиника "Възрастните петна са много чести при възрастни над 50-годишна възраст. Но по-младите хора могат да ги получат, особено ако прекарват много време на слънце". Появата им може да бъде ускорена от излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето или от други неща като солариуми. Петната по лицето са защитата на кожата срещу увреждането на слънцето. Те са предимно безобидни и отстраняването им може да даде цялостен по-младежки вид.

Премахване на възрастовите петна

Има много различни начини, по които могат да бъдат премахнати петната по лицето. Например има естествени средства за лекуване и дерматологични кремове , но те обикновено отнемат месеци, преди да покажат дори промени в кожата ви. И тъй като сега живеем в един бързо променящ се свят, където всички просто изглежда бързат, това просто не върши работа за повечето хора. За щастие има много процедури, най-вече неинвазивни и нехирургични, които са се развили през годините. Една от тях, както споменахме по-рано, е криотерапията. В тази статия ще отговорим на въпросите, които може да имате относно криотерапията и как тя работи при премахването на възрастовите петна. Това са въпросите, на които ще отговаряме, докато вървим по-нататък:

Какво представлява криотерапията ?

 • Как работи ?
 • Може ли да се използва на всяка част от тялото? Безопасно ли е за лицето?
 • Колко време е сесия за лечение?
 • Колко сесии са необходими?
 • Има ли някакви инструкции за лечение с криотерапия?
 • Какви последващи грижи са необходими след процедурата?
 • Колко е времето на престой?
 • Какви са нежеланите реакции?
 • Има ли рискове?
 • Кой / кои не отговарят на условията за лечение с криотерапия ?
 • Кои други кожни проблеми могат да се лекуват с криотерапия?

Но преди да отговорим на някой от тези въпроси, нека първо да ви запознаем със самата криотерапия, за да ви помогнем да разберете по-добре цялостната концепция.

Криотерапия

Вече вероятно сте чували поне веднъж за осезаемите и научно доказани ползи, които студът има върху кожата и останалата част от човешкото тяло. Да, студът. Има хора, които търкат лицата си с ледени кубчета, за да лекуват несъвършенствата и да минимизират порите; и съществуват процедури като лечението с ледена баня, което е използвано от години насам, като ползите от него вече са добре установени. През последните години друга процедура, наречена криотерапия, е много популярна. Според уеб страницата на Healthy Cold: "През 70-те години на миналия век японският професор Тошима Ямаучи първи пропагандира идеята да се използват изключително ниски температури за лечение на ревматоиден артрит. Той успешно лекува пациенти, използващи студени (cryo) процедури до такава степен, че около 80% от тежко болните хора са напълно облекчени от симптомите на заболяването и болката ". През последните години тя се използва и за решаване на множество различни телесни проблеми. Първо за професионална спортна медицина и след това за естетически цели. Криотерапията има варианти и може да бъде използвана за цялото тяло или локално, но основно е лечение с ползи за здравето и красотата чрез използването на замразяване. Криотерапията за цялото тяло включва понижаването на температура на повърхността на тялото ви , чрез въвеждане на течен азот в охлаждаща камера, която излага кожата на обезболяващи изтръпващи температури, които достигат до -130 градуса по Целзий (-200 F) . Това внезапно спадане на температурата замръзва кожата и шокира тялото ви. В паниката мозъкът ви започва да изпомпва ендорфини и богатата на кислород кръв. Предимствата произтичат основно от естествените опити на тялото да се защити. Местната криотерапия работи по същия принцип, но включва само частична експозиция.

Популярност и ползи

Спортисти и известни личности (Кристиано Роналдо, Флойд Мейуедър младши, Даниел Крейг, Линдзи Лоън, Манди Мур и др.) също станаха привърженици на криотерапията, като помогнаха на процедурата да достигне до общоприетата информираност. Оттогава криотерапията достига до масите с минерални извори, които разширяват възможностите си за лечение, за да включат криосауни, като се отварят специализирани магазини. Тази популярност изглежда се насочва към факта, че тя води до резултати. Предимствата на криотерапията включват, но не се ограничават до: 

 • По-малко целулит
 • По-малки пори
 • По-здрава кожа
 • Отпуснати мускули
 • Повишен метаболизъм
 • По-добро настроение
 • Повишаване на колагена

Но с дългогодишния си списък с предимства сега е време да се заемем с ефективността му по конкретен въпрос, върху който обещахме да се съсредоточим : петната по кожата.

Криотерапия за възрастови петна

Какво представлява криотерапията за възрастови петна? Криотерапията за възрастови петна се нарича още криохирургия. Това е неинвазивен и нехирургичен начин за подобряване на външния вид на кожата . Невзрачните недостатъци се отстраняват чрез замразяването на засегнатите райони чрез локализиран подход на измръзване. Описанието на Американското дружество по дерматологична хирургия гласи, че "криохирургията избледнява старческите петна, като ги замразява с течен азотен разтвор, причинявайки потъмнялата кожа да се отлепи от тялото". Замразяването при изключително ниска температура унищожава клетките чрез повреди, които са сходни с изгарянето. Това увреждане на кожните клетки води до зачервяване и понякога образуване на мехури на третираната област. Когато възпалението лекува, оригиналната кожна лезия вече не съществува и се заменя с нова кожа. Как работи замразяването на петната? Има три основни техники за замразяване на възрастовите петна. Най-основното е чрез използването на Q-съвети, потопени в чаша, съдържаща криоген (като течен азот) и приложението му директно върху засегнатата зона която се замразява. След това се оставя бавно да се размразява, за да се осигури максимално разрушаване на кожните клетки. Следващата техника е по същество същата, но използва устройство за пръскане на криоген върху кожата вместо това. Третият вариант използва сонда за циркулиране и охлаждане на криоген до ниски температури, след което сондата влиза в пряк контакт с кожата. Всички техники използват същите стъпки на замразяване и размразяване. В миналото криотерапията се е осъществявала строго чрез използването на течен азот, но според д-р MediSpa най-съвременна техника като Dermapen Cryo ™, която "използва много прецизна струя от високо компресиран втечнен азотен оксид (N2O) , за унищожаване на доброкачествените лезии (като брадавици, кожни маркери и възрастови петна) за секунди ". Въпреки това използването на течен азот за възрастови петна все още е най-разпространената техника. Кликнете тук, за да гледате клип на YouTube за процедура за криотерапия за възрастови петна.

Можете ли да използвате криотерапията за всяка част от тялото? Безопасна ли е за лицето?

Криотерапията обикновено е безопасна и може да се използва за всяка част на тялото, включително лицето. Често извършвана процедура e замразяването на петната по лицето, дори и зоните около очите. Използването на течен азот за възрастовите петна по лице също не е проблем. Високо прецизни инструменти се използват, за да се гарантира, че сe обхваща само засегнатите области, като се избягват здравите зони на кожата. Също така, криотерапията е силно поносима терапия с минимален дискомфорт по време на процедурата.

Колко време е сесията на лечение?

Продължителността на всяка сесия може да варира в зависимост от случая, но обикновено е относително бърза. Козметикът ще третира всяко отделно място за няколко секунди, като цялостната процедура ще трае само няколко минути до един час.

Колко сесии са необходими?

Резултатите от криотерапията не са видими веднага, но обикновено това е еднопосочно лечение, освен в редки случаи. Както е посочено от Центъра по дерматология, "Възрастните петна, обработени с азот, често отнемат 2-4 седмици, за да изчезнат, затова бъдете търпеливи. Ако след 1-2 месеца все още има лезия, може да се наложи второ приложение ". Може също да се наложи да влезете за последващо посещение 2 до 4 седмици след сесията си, за да потвърдите, че лекуваните лезии са изчезнали.

Има ли някакви предупредителни инструкции за лечение с криотерапия?

Енциклопедията по хирургия показва, че "преди криотерапията не е необходима задълбочена подготовка. Обработваната площ трябва да бъде чиста и суха, но не е необходима стерилна подготовка. Пациентите трябва да знаят, че ще получат известна болка по време на замразяването, но обикновено не се изисква местна анестезия ". Всякакви други подготовки, които трябва да се извършат, са само общи, преди всяка друга процедура. Това може да включва: 

 • -Кажете на Вашия козметик за всички лекарства, които приемате
 • -За жени, уведомете , ако сте бременна
 • -Кажете за каквито и да е проблеми със студената чувствителност
 • -Избягване приемането на аспирин, нестероидни противовъзпалителни лекарства за определен период от време преди процедурата
 • -Консултирайте се с Вашия лекар за всички съществуващи алергии
 • -Консултирайте се с Вашия лекар какво да очаквате по време на процедурата
 • -Някои лекари може също да Ви посъветват да приемате ибупрофен (400 mg) половин час преди процедурата, за да облекчите незначителния дискомфорт.

Какви последващи грижи са необходими след процедурата?

В енциклопедията по хирургия се казва, че "В дерматологичните приложения, зачервяване, подуване и образуване на блистер на мястото на криотерапия са всички очаквани негативни последици от лечението". Засегнатите райони трябва да се почистват поне два до четири пъти дневно с лек сапун и вода. След това можете да приложите лечебни мазила, предложени от Вашия лекар. Областите могат да бъдат покрити с леки дрехи, като например марля, която да се подменя всеки път, когато се почистват районите. Вашият лекар може също да предложи използването на слънцезащитен крем, особено при излизане. Някои пациенти могат да срещнат болка след процедурата и това може да се предотврати чрез приемане на Tylenol или в някои случаи по-силно облекчаване на болката. Обработената площ ще се лекува от 2 до 4 седмици. Като алтернатива, ако няма блистери или струпеи, не е необходимо специално лечение. Обикновено лекарят ще Ви предпише лекарства.

Какъв е времето на престой?

Обикновено няма време на престой след криотерапия, а тези, които преминават през нея, за да премахнат възрастовите петна, могат незабавно да се върнат към нормалната си дейност. Въпреки че може да има видими странични ефекти, те не са от типа, който ще ограничи физическите способности на човек. Страничните ефекти от криотерапията могат да включват: 

 • болка
 • зачервяване
 • подуване
 • белене

Тези нежелани реакции обикновено са временни и ще бъдат налице преди третираните райони да бъдат напълно заменени с нова кожа.

Има ли рискове?

Както при всяка козметична процедура, има рискове, макар и минимални, особено когато сте в ръцете на опитен козметик. Рисковете могат да включват: 

 • Постоянни бели белези в някои области. Тъмнокожите хора имат по-висок риск да ги придобият.
 • Хипо пигментация или хипер пигментация
 • Инфекция. Това се характеризира с увеличаване на болката и образуването на гной в лекуваната област.
 • Косопад. Това може да се случи, когато лекувате лезиите на места с груба терминална коса.
 • Нервни увреждания. Особено в области, където нервите са близо до повърхността на кожата, като пръсти, зад ухото и китките.
 • Чудесата на замръзналия лед може да избухнат и да влязат в контакт със здравата кожа

Отново, криотерапията обикновено е с нисък риск. Енциклопедията по хирургия продължава да казва, че "в дерматологичните приложения криотерапията има малък риск и може да се понася добре от възрастни хора и други пациенти, които не са добри кандидати за други хирургични процедури".

Кой / кои не отговарят на условията за лечение с криотерапия за възрастови петна?

Обикновено всеки има право на криотерапия, но се консултирайте предварително с Вашия лекар, за да сте сигурни, че не сте алергични към някоя от съставките, които ще използвате,  да определите вида на кожата си и да обсъдите каквито и да било други опасения .

Кои други кожни проблеми могат да се лекуват с криотерапия?

Други състояния на кожата, които могат да бъдат лекувани с криотерапия включват, но не се ограничават до: 

 • Брадавици - малки груби твърди израстъци, подобни на цвета на кожата
 • Кожни маркери - дребни кожни цветове, които висят от кожата
 • Нервно-болезненото състояние на Мортън, което засяга топката на крака
 • Себорейна кератоза - безвредно брадавично петно, което се появява по време на живота на възрастните като общ признак за стареене на кожата
 • Базално-клетъчен карцином - вид рак на кожата, който най-често се развива върху кожата, изложена на слънце

Криотерапията се използва и за постигане на по-ясна кожа, намаляване на бръчките, подобряване на производството на колаген, облекчаване на псориазис, дерматит и екзема .

Заключение

Като цяло, криотерапията е чудесен начин да се отървете от възрастовите петна. Той е ефективен, неинвазивен, бърз и с малък риск. Като се има предвид това, все още е най-добре да се консултирате с лекар предварително, за да разберете повече за криотерапията, да обсъдите вашите възможности и да се уверите, че сте администрирани от някой, който е специално обучен. Също така, никога не забравяйте старата поговорка, че превенцията е по-добра от лечението. Възрастните петна могат да бъдат предотвратени, като се ограничи излагането на слънце и се гарантира, че кожата Ви винаги е защитена с помощта на слънцезащитни продукти и носенето на защитно облекло. Винаги е добре да започнете рано, но никога не е твърде късно да започнете да се грижите по-добре за кожата си.