Как да се погрижим за кожата през пролетта

Как да се погрижим за кожата през пролетта

2017-04-08

Студените зимни дни вече са отминали, отстъпвайки място на топлите, слънчеви пролетни дни. Тялото се съживява, метаболизмът се активизира и е дошло време се справим с пораженията по кожата останали от изминалите лоши условия за нашата кожа (студ, вятър, сняг, дъжд). Кожата се оказва първата преграда срещу лошите метеорологични условия, а нейното здраве и външен вид е подложено на изпитания през зимата. С настъпването на пролетта трябва да полагаме определени грижи: 

  • Нужда от хидратация
  • Детокс на организма
  • Добро почистване на епидермиса
  • Защита от UV лъчите

През пролетта е възможно да се засили появата на акне. Загубата на вода и дехидратацията на кожата е резултат от нарушената водно-липидна мантия, което изсушава кожата, прави я груба, с повече бръчки, червени петна и пигментация. 

Един от основните проблеми, с които отдавна се занимава антиейджинг медицината е ранното състаряване на кожата, предизвикано от слънчевите лъчи и солариумите. Въздействието на UV лъчите, спомага за образуването на свободни радикали, които увреждат колагена и еластана. През този сезон от годината, все повече време сме навън, излагайки се на атмосферните влияния. Задължително е, когато сме на слънце, кожата ни да е защитена с кремове, които да имат висок слънцезащитен фактор. 

Така, дори най-чувствителната кожа ще бъде защитена и запазена от влиянието на слънчевите лъчи и ще предотврати ранното й стареене. Ранната пролет е най-подходящото време за дълбоко почистване с фитотерапия и апаратна козметология. За да се подобри цялостното състояние на организма е важно и правилното хранене. Пролетта е най-благоприятното време за старт на пречистването. 

Правилното и балансирано хранене с плодове и зеленчуци, типични за сезона, ни обновяват не само външно, но и вътрешно, като едновременно с това детоксикират организма. За по-добрия вид на кожата е препоръчително пиенето на много вода, консумирането на риба и зеленчуци, съдържащи витамини и минерали.